ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑΣΟΥ

Η θέση Φεγγάρι στις Μαριές

Λατομείο Σχιστόλιθου στην θέση Φεγγάρι στις Μαριές

Σχολιάστε

Λατομείο Σχιστόλιθου στην θέση Φεγγάρι στις Μαριές

Η θέση Φεγγάρι στις Μαριές

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη ανησυχία, παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα που έχει (ξανα)προκύψει με το Λατομείο Σχιστόλιθου στην θέση Φεγγάρι στις Μαριές. Ανησυχία που πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο η Διοίκηση του Δήμου Θάσου διαχειρίζεται την όλη υπόθεση και ανησυχία για τις πιθανές (καταστροφικές) συνέπειες που μπορεί να έχει μία τέτοια επέμβαση στο περιβάλλον.

Στην συγκεκριμένη τοποθεσία, ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα μιας και αυτή έχει οριστεί ως Δημόσια Δασική Έκταση.

Χαρακτηρισμός δασικής έκτασης. Ως εκ τούτου δεν έχει κανένα διαχειριστικό ρόλο. Επίσης: η έκταση αυτή έχει ενταχθεί εντός του δικτύου Natura 2000 καθ’ όσον πλησίον της και σε αποστάσεις μικρότερες του ενός χιλιομέτρου σε ευθεία ευρίσκονται οι πηγές των Μαριών, οι καταρράκτες, η Γέννα, το φράγμα και η λίμνη των Μαριών. Φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πτηνών για αυτό είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή προστασίας βοσκοτόπων και ειδών. Αξίζει να σημειωθεί (και να συνυπολογιστεί) ότι σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων υλοποιείται κάθε χρόνο το ΑΣΤΡΟ camping, που κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και (λογικά) θα επηρεαστεί αρνητικά από την ύπαρξη ενός λατομείου. Τέλος (αλλά διόλου έσχατο), ο μόνος δρόμος που οδηγεί στο επίδικο λατομείο διέρχεται μέσα από τον ορεινό οικισμό των Μαριών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κατοίκους και την λειτουργικότητα του χωριού.

Ευκαιρίας δοθείσης, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες του νησιού (και εμμέσως στη Διοίκηση του Δήμου και τους Δημοτικούς Συμβούλους) τα παρακάτω:

Η εταιρεία που ενδιαφέρεται για την εν λόγω «επένδυση», είχε υποβάλλει προ επταετίας αίτηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την έρευνα στη θέση Φεγγάρι. Στις 30-03-2009 έγγραφο της διεύθυνσης υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρει ότι υπήρχαν «οι συναινέσεις των υπηρεσιών για ερευνητική εργασία στο συγκεκριμένο χώρο» και προτείνει την θεώρηση του θέματος με επιφυλάξεις.

Το τμήμα περιβάλλοντος και υδρο-οικονομίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του χωρικού σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας αναφέρει στις 10-10-2011 ότι η επίδικη θέση βρίσκεται σε ζώνη Natura 2000 με κωδική ονομασία GR1150012 «Θάσος όρος Υψάριο και παράκτια ζώνη νησίδες Κοίνυρα και Ξηρονήσι».

Το τοπικό συμβούλιο Μαριών στις 11-09-2012 αποφάσισε ομόφωνα τη μη έγκριση για διενέργεια λατομικού χώρου. Και το δημοτικό συμβούλιο ΘΑΣΟΥ στις 11-09-2012 με απόφαση που έκρινε κατά πλειοψηφία ότι είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για την μελέτη του θέματος.

Το θέμα εξετάστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 12-09-2012. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τοποθετήσεις συλλόγων της Θάσου και την άποψη-αντίθεση του περιφερειακού συμβούλου Νικόλαου Πατήρα, αποφάσισε ομόφωνα και γνωμοδότησε κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Το δε Δασαρχείο Θάσου στις 02-12-2014 αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι δημόσια δασική έκταση, δεν έχει καεί και δεν έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, δεν βρίσκεται εντός λατομικής ζώνης και εμπίπτει σε ευρύτερη επιφάνεια που χαρακτηρίστηκε ως περιοχή προστασίας οικοτόπων και ειδών.

Η ίδια εταιρεία επανέφερε το θέμα στις 09-12-2014 ζητώντας τη γνωμοδότηση του Δήμου Θάσου επί των ερευνητικών εργασιών λατομικού χώρου σχιστόλιθου στην θέση Φεγγάρι. Στις 2 Μαρτίου του 2015 συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θάσου η οποία γνωμοδότησε θετικά υπέρ της χορήγησης άδειας ερευνητικών εργασιών λατομικού χώρου με την πλειοψηφία των παρόντων μελών! Με μία μικρή «λεπτομέρεια»: επί συνόλου 7 μελών της επιτροπής παρόντα ήταν τα 5 και η απόφαση «πέρασε» με ψήφους 3 έναντι 2! Και ρωτάμε:

Τα μέλη της επιτροπής έλαβαν υπ’ όψιν το σκεπτικό που διετύπωσαν οι υπηρεσίες κατά τη πρώτη απόρριψη;

Έκρινε σκόπιμο να επισκεφθεί την επίμαχη περιοχή έστω κάποιο μέλος της;

Πως είναι δυνατόν τον Σεπτέμβριο του 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφαίνεται πως είναι αναρμόδιο για το συγκεκριμένο θέμα ενώ το Μάρτιο του 2015 να αποδέχεται την απόφαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής χωρίς καμία επιφύλαξη;

Φυσικά, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι οι διατάξεις στις οποίες στηρίζει την απόφαση της η επιτροπή δεν αφορούν το συγκεκριμένο θέμα καθώς επιστρατεύτηκαν διατάξεις που αφορούν θέατρα και κινηματογράφους!

Παρ’ όλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θάσου στις 16 Μαρτίου 2015 ενέκρινε την παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής χωρίς να διατυπώσει καμία επιφύλαξη ή όρο για την εταιρεία. Στις 27-03-2015 με έγγραφό του υπέβαλλε την πιο πάνω απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο τμήμα αγνοώντας πλήρως το τοπικό συμβούλιο των Μαριών αλλά και τις εκατοντάδες υπογραφές συντοπιτών μας, φορέων και νομικών προσώπων που διαφωνούν με την χορήγηση αδείας ερευνητικών εργασιών και λειτουργία του πιο πάνω λατομείου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική παράταξη Ανθρώπων Έργα και η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, έχοντας επιπλέον τη συνδρομή φορέων και προσώπων της Θάσου, έθεσαν το θέμα στο Δήμο για επανεξέταση. Η Δημοτική Αρχή μας παρέπεμψε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου το θέμα είχε μπει τελευταίο σε προτεραιότητα και δεν πάρθηκε κάποια απόφαση στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Έκτοτε έχει περάσει πολύς καιρός και μείναμε με την υπόσχεση πως θα ενημερωθούμε όταν θα ληφθεί κάποια απόφαση. Να τονιστεί επίσης ότι, πριν το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε κατατεθεί αίτημα από την δημοτική σύμβουλο Χαρίκλεια Κυριατζίδου, για την συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά και έτσι καταφύγαμε στο αίτημα της συζήτησης προ ημερησίας διάταξης, στην συνεδρίαση της 7ης Δεκεμβρίου 2015, όπου και πάλι «εισπράξαμε» αόριστες υποσχέσεις για κάποια μελλοντική συζήτηση του θέματος.

Μετά από όλα αυτά (και με δεδομένο το θετικό για την «επένδυση» κλίμα που «εκπέμπουν» οι διαθέσεις των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας), η παράταξή μας θα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο την προάσπιση του συγκεκριμένου χώρου και θα σταθεί σύμμαχος και συμπαραστάτης σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασίσουν οι κάτοικοι των Μαριών.

Σχολιάστε