ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑΣΟΥ

Ομιλία στα Λιμενάρια

Σχολιάστε

Η ομιλία στα Λιμενάρια το Σάββατο 10 Μαΐου.

Αγαπητοί συμπολίτες.

Φίλες και φίλοι των Λιμεναρίων.

Βασίλης ΠαπαφιλίπουΗ παράταξή μας, επέλεξε να ξεκινήσει τις προεκλογικές μας συγκεντρώσεις από ένα τόπο σύμβολο των αγώνων του νησιού. Από εσάς, που έχετε την τιμή να περπατάτε στα ίδια σοκάκια που κάποτε περπάτησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Που έχετε το μεγάλο προνόμιο να τριγυρνάτε γύρω από τα σπίτια που μέσα τους χώνευε κάποτε η σκουριά των Μεταλλείων. Που είδατε τις μάνες σας να γύριζαν από τα καπνομάγαζα της Καβάλας φορτωμένες στο σώμα τους την βαριά μυρωδιά του καπνού και του μεροκάματου.

Απόψε ξεκινήσαμε από εσάς. Τους απόγονους μιας μεγάλης και ανεξίτηλης ιστορίας.

Την επόμενη Κυριακή θα πάμε όλοι στις κάλπες για να εκλέξουμε την καινούρια δημοτική αρχή. Αυτή που αύριο θα κληθεί να διοικήσει τον Δήμο μας για τα επόμενα πέντε, πολύ δύσκολα, σύνθετα και ρευστά χρόνια. Και ενώ όλοι, με τις ελάχιστες πολιτικές και αυτοδιοικητικές απαιτήσεις που θα μπορούσατε να έχετε, θα περιμένατε από τις πέντε παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφος σας, να βγουν δημόσια και να σας μιλήσουν για το πώς σκέφτονται να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις των καιρών, αντί γι αυτό, γίνεστε καθημερινά μάρτυρες μιας χοντροκομμένης και παλιομοδίτικης προεκλογικής εκστρατείας. Γίνεστε μάρτυρες των υπόγειων διαδρομών, των κούφιων υποσχέσεων, των ανέξοδων και ανώφελων προσωπικών αντιπαραθέσεων, της σπέκουλας, των συκοφαντιών. Γίνεστε μάρτυρες της αποθέωσης των ψιθύρων και του ψέματος.

Αυτά όμως είναι τα «όπλα» των αντιπάλων μας. Και αυτές οι δυνατότητές τους. Και επειδή, ενδόμυχα ίσως, καταλαβαίνουν ότι μέχρις εκεί είναι οι δυνατότητές τους, ότι δεν τους «παίρνει» για κάτι παραπάνω, μεταχειρίζονται (σε εξελιγμένη είναι αλήθεια μορφή) τον τρόπο του Μαυρογιαλούρου.Έρχονται στο χωριό σας με πομπές αυτοκίνητων λες και ζούμε στην δεκαετία του ΄80. Σας κτυπάνε τη πλάτη, σας κολακεύουν, σας παραμυθιάζουν, ποζάρουν ωσάν σωτήρες, σας μιλάνε για έργα που δεν πρόλαβαν να κάνουν, σας ζητάνε πίστωση χρόνου για τα άλλα (άραγε πια;) που θα κάνουν, σας «πουλάνε» εμπειρία… Σας υποτιμούν για άλλη μια φορά. Σας συμπεριφέρονται ωσάν να είστε οι ιθαγενείς που θα θαμπωθούν από τα καθρεφτάκια τους.

Με αυτά έρχονται να σας αρπάξουν την ψήφο. Αυτά μόνο έχουν να σας προτείνουν. Γι αυτό και δεν τολμούν να αρθρώσουν λέξη για το αύριο. Δεν έχουν τίποτε να σας πουν, δεν έχουν τίποτε να σας προτείνουν. Εξαντλήθηκαν και στέρεψαν. Και απλά τώρα παίζουν τα προεκλογικά τους ρέστα. Με κάθε μέσο. Με κάθε κόστος.

Ναι, είναι ολοφάνερο ότι είμαστε απέναντι σε αυτές τις νοοτροπίες. Είμαστε απέναντι σε κάθε τι που μεταχειρίζεται τον ψηφοφόρο ως μαριονέτα. Ως οπαδό. Ως πιστό. Είμαστε απέναντι σε μεθοδεύσεις που υπονομεύουν το ρόλο του πολίτη. Που τον καθιστούν θεατή. Αμέτοχο. Άβουλο. Απονευρωμένο. Για να άγεται και να φέρεται κατά το δοκούν…

Τα ζείτε. Πότε λειτούργησαν τα τοπικά συμβούλια επί δημαρχίας Χατζηεμμανουήλ; Πότε ζητήθηκε η γνώμη της κοινωνίας; Αυτοί που υπερασπίστηκαν με την ψήφο τους τον μνημονιακό Καλλικράτη, δεν ήταν ικανοί να υπερασπιστούν ακόμη και τα λίγα θετικά του. Να εκμεταλλευτούν έστω τα ελάχιστα δείγματα δημοκρατίας που περιέχονται σε αυτόν. Τα αγνόησαν όλα. Τα έπνιξαν.Και μαζί με αυτά, αδρανοποίησαν κι εσάς. Τις μικρές κοινωνίες των χωριών. Την δική σας γνώμη. Τις δικές σας αγωνίες.

Εμείς έχουμε διαλέξει τον άλλον δρόμο. Όχι για να ξεχωρίσουμε, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τις δυσκολίες ατσαλώνεται το μέλλον. Μέσα από το μόχθο. Μέσα από την γνώση. Μέσα από τον διάλογο. Εμείς ήρθαμε και σας καταθέσαμε έγκαιρα τις σκέψεις μας. Σας είπαμε από την αρχή ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε. Για το πώς σκεφτόμαστε να διοικήσουμε τον Δήμο. Για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη του νησιού. Για το πως σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα για το περιβάλλον. Πως «βλέπουμε» τον τουρισμό. Την πρωτογενή μας παραγωγή. Τον πολιτισμικό μας πλούτο. Πως θα προετοιμάσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στην εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης που ήδη μας χτυπάει την πόρτα

Όχι. Δεν διεκδικούμε κανένα αλάθητο. Δεν παριστάνουμε τους ειδικούς και τους επαΐοντες. Τα γεγονότα καταθέτουμε και με βάση αυτά σας ζητάμε να μας κρίνετε. Αυστηρά και με απαιτήσεις. Οι καιροί των ευκολιών πέρασαν ανεπιστρεπτί. Και κανένας δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στα δύσκολα, προβάροντας για άλλη μια φορά το προεκλογικό κουστούμι του σωτήρα.

Σήμερα ο απερχόμενος δήμαρχος προβάλει και διατυμπανίζει ως πρώτη και μεγάλη του επιτυχία το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου. Και αναρωτιόμαστε: λόγου αυτού του νοικοκυρέματος τον τρέχει στα δικαστήρια ο Δήμος Καβάλας, διεκδικώντας τα χρήματα που όφειλε να καταθέσει ως συμβαλλόμενος εταίρος για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τις χρονιές του 2011 και του 2012; Το ότι ο Δήμος συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους 17 Δήμους από όλη την Ελλάδα που ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη της επιτήρησης, οφείλετε στην καλή διαχείριση του ταμείου του;

Τον ρωτάμε λοιπόν ευθέως και τον προκαλούμε να καταθέσει δημόσια και με επίσημα στοιχεία.

  • Πόσες είναι αυτή την στιγμή οι υποχρεώσεις του Δήμου;
  • Σε ποιούς χρωστάει και πόσα;
  • Τι χρήματα υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου;
  • Ποιο είναι το πραγματικό οικονομικό άνοιγμα, και ποιο το απόθεμα;

Δυστυχώς (και το εννοούμε αυτό το «δυστυχώς»), ο κύριος Χατζηεμμανουήλ απέτυχε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα του προκατόχου του. Απέτυχε μέσα στην ίδια την δημοτική του ομάδα η οποία «χρειάστηκε» ένα μόλις χρόνο για να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθει. Το έλλειμμα πολιτικής φυσιογνωμίας και διοικητικού προσανατολισμού, τον οδήγησε σε πρακτικές αυτόματου πιλότου. Οι τοπικές κοινότητες αφέθηκαν στη κυριολεξία στη τύχη τους. Τα χωριά έπρεπε να περιμένουν την προεκλογική περίοδο για να δουν να αλλάζουν οι λάμπες στις κολώνες. Να δουν να πέφτει λίγη πρόχειρη άσφαλτος στις τρύπες των δρόμων. Και φυσικά να τους δουν μετά από τρεισήμισι χρόνια διοίκησης, να ξανάρχονται στις πλατείες και να υπόσχονται τα ίδια και ίδια. Ξανά – μάνα βιολογικούς, ξανά – μανά χωροταξικό, ξανά – μανά μαρίνες, ξανά – μανά ανάπτυξη.

Όχι, δεν είναι μόνο ο απερχόμενος δήμαρχος ο αντίπαλος μας. Είναι και η καθεστωτική νοοτροπίατου έτερου Καπαδόκη και επαγγελματία πολιτικού. Είναι οι γκρίζες τετραετίεςτου κυρίου Μερέση. Είναι το διοικητικό του όνειδος. Είναι όλη αυτή η πολιτική και αισθητική παρακμή που άφησε στο νησί. Τετραετίες μιζέριας και υποβάθμισης. Τετραετίες προχειρότητας και ασχετοσύνης.

Είμαστε σφόδρα αντίθετοι και με τους γεωγραφικούς διαχωρισμούς που προβάλει και υπερασπίζετε ο κύριος Βλαστάρης. Που έχει κάνει προεκλογική του σημαία το δίπολο Βορρά – Νότου. Πράγματι, οι κάτοικοι της νότιας Θάσου έχουν απόλυτο δίκαιο να θεωρούν ότι είναι τα «αποπαίδια» του Καποδίστρια και του Καλλικράτη, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν και σε κάτι πολύ σοβαρό: ότι όλοι αυτοί που είχαν εκλεγεί για να εκπροσωπήσουν το Δημοτικό Διαμέρισμα των Λιμεναρίων, δεν έκαναν τίποτε που να καθιστά το τοπικό συμβούλιο παράγοντα έργου και διεκδίκησης. Λειτούργησαν ως απλά φερέφωνα της διοίκησης, γεγονός που εξέθετε ακόμη περισσότερο και την ούτως ή άλλως έμφυτη ανικανότητά τους.

Το λέμε γιατί το πιστεύουμε: η Θάσος, ο Δήμος της, μόνο ενωμένος μπορεί να αναπτυχθεί. Τα προβλήματα είναι κοινά. Και κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια.

Τέλος, κρίνουμε σκόπιμο να σας πούμε, ότι η παράταξή μας, πήρε πολλές πρωτοβουλίες για την συνεργασία εκείνων των παρατάξεων και των ανθρώπων που εκτιμούσαμε ότι μπορούσαν να συνυπάρξουν κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα. Το πιστεύαμε και εξακολουθούμε να το πιστεύουμε: πιο πολλά είναι εκείνα που μας ενώνουν μαζί τους από αυτά που μας χώριζαν. Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή σκόνταψε για άλλη μία φορά στις ιδεολογικές απολυτότητες και στην «μοναδική αλήθεια» που κάποιοι νομίζουν ότι κατέχουν ακόμη.

Φίλοι και φίλες.

Στις εκλογές της Κυριακής, θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η μία αντίληψη σας θέλει παθητικούς θεατές των γεγονότων και των εξελίξεων του τόπου σας, και η άλλη ενεργούς και συμμέτοχους στο κτίσιμο του μέλλοντος. Η μίαπου απλά διαχειρίζεται τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας και η άλλη που αγωνίζεται και διεκδικεί όλα εκείνα τα δικαιώματα που κάνουν ένα τόπο να ακμάζει και να προκόβει. Η μία που σας χαϊδεύει τα αυτιά και η άλλη που σας κάνει υπεύθυνους και συνεπής πολίτες. Αφέντες και κυρίαρχους στο τόπο σας.

Από εδώ και πέρα, η επιλογή είναι δικιά σας. Εσείς πια θα διαλέξετε, με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s