ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑΣΟΥ

Παρουσίαση του προγράμματος για την υγεία και την κοινωνική πολιτική.

Σχολιάστε

Παρουσίαση του προγράμματος για την υγεία και την κοινωνική πολιτική.

Ανθρώπων Έργα στον Ποτό της Θάσου

Την Κυριακή 4 Μαΐου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ποτό της Θάσου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της παράταξης περί την υγεία και την κοινωνική πολιτική. Την εισαγωγή έκανε ο Χαράλαμπος Παπακυριακού και τις θέσεις παρουσίασε ο Δημήτρης Θεοδωρίδης.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμείς, “Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Θάσου” πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, η οποία θεωρούμε ότι είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει δημόσια, δωρεάν και ισότιμα.
Γι’ αυτό το σκοπό η υποστήριξη του κέντρου υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πρέπει όμως να προετοιμαζόμαστε για την επερχόμενη υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας δημιουργώντας δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής μέριμνας που ταυτόχρονα θα υποστηρίξουν προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας.
Οι δομές αυτές δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, μπορούν όμως να ενεργούν συμπληρωματικά και να αντιτίθενται στην αποδόμηση του κράτους πρόνοιας.
Παράλληλα φιλοδοξούμε να ιδρύσουμε (2) Δημοτικά Ιατρεία, στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται άποροι, ανασφάλιστοι και φτωχοί συνδημότες μας. Η λειτουργία τους θα καταστεί εφικτή με την εθελοντική υπηρεσία γιατρών του Κέντρου Υγείας αλλά και Ιδιωτών.
Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις για καλά σχεδιασμένα προγράμματα αγωγής υγείας. Ο κατ’ εξοχήν χώρος για την υλοποίησή τους είναι τα σχολεία της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης. Τέτοια προγράμματα μπορεί να είναι η πρόληψη ατυχημάτων, οι πρώτες βοήθειες, η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, ο εθισμός στο αλκοόλ, στο κάπνισμα και τις τοξικές ουσίες.

Σήμερα βιώνουμε στον τόπο μας συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και μια αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική. Ακόμα και αν οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης δεν έγιναν έντονα αισθητές σ’ όλους τους συνδημότες μας στη Θάσο, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι η ζωή των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων μέρα με την ημέρα επιδεινώνεται.
Οι πολιτικές των μνημονίων έχουν οδηγήσει και στον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με άμεσες συνέπειες στη ζωή όλων μας. Ιδιαίτερα για τους άνεργους και οικονομικά ασθενέστερους, καθώς στερούνται λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη καθημερινή ζωή.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική που στοχεύει σε τρεις κατευθύνσεις.
•  Tην ιδιωτικοποίηση όλων των δημοτικών υπηρεσιών.
• Την εγκατάλειψη της άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους, με την καθιέρωση της πλήρους ανταποδοτικότητας των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών.
• Την εκποίηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου.

Στις συνθήκες αυτές όμως τι μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ποια είναι η πρόταση που κάνει εμάς αξιόπιστους και διαφορετικούς;
Διαφορετικούς από όσους προσπαθούν να εξαγοράσουν ή και να εκβιάσουν την ψήφο των συνδημοτών μας;
Διαφορετικούς από όσους επενδύουν στην καλλιέργεια της ιδιοτέλειας, της πονηρής συνδιαλλαγής και του προσωπικού βολέματος σπαταλώντας οικονομικούς πόρους σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας που τους παράγει;
Η βασική μας πρόταση – φιλοσοφία είναι η εξής:
Η δημοτική αρχή πρέπει στις παρούσες κρίσιμες συνθήκες να θεωρεί το δήμο κατά κύριο λόγο ως μηχανισμό αλληλεγγύης προς τους πληττόμενους κατοίκους. Κύρια φροντίδα της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να είναι οι κοινωνικές δράσεις υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του νησιού μας.

Ο δήμος χρειάζεται να εστιάσει σε έργα μέσω της απορρόφησης αυτοτελών πόρων από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παράλληλα με τη δράση του ως μηχανισμός αλληλεγγύης, ο δήμος πρέπει να μπαίνει μπροστάρης στις λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου, συνεργαζόμενος με κάθε δημοκρατική ομάδα πολιτών που αντιστέκεται και καλύπτοντας με το κύρος του τις κινητοποιήσεις. Ο δήμος πρέπει να προστατεύει τη δημόσια και δημοτική περιουσία από το ξεπούλημα και από κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ).

Πιο συγκεκριμένα η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Θάσου, ως νέα δημοτική αρχή, δεσμεύεται ότι θα προστατεύσει το δημόσιο και μη ανταποδοτικό χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών.
Με στόχο «κανένας συνδημότης μας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», σκοπεύουμε στην κάλυψη όλων των πολιτών που στερούνται πρόσβασης στην περίθαλψη και προχωρούμε στη δημιουργία κοινωνικού φαρμακείου με τη συνεργασία των φαρμακοποιών και των κατοίκων του νησιού μας.

Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη αδυναμία κάλυψης των βιοποριστικών αναγκών των συνδημοτών μας, θα λειτουργήσουμε σε ετήσια βάση το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχοντας με αντικειμενικότητα και διακριτικότητα τυποποιημένα τρόφιμα, είδη ρουχισμού, παιδικά βιβλία και παιχνίδια, είδη βρεφοανάπτυξης.

Εγγυόμαστε ότι τα νοικοκυριά, που εξακριβωμένα δεν έχουν πόρους, θα έχουν πρόσβαση χωρίς χρέωση στα απαραίτητα κυβικά νερού.
H Δημοτική μας Αρχή, με συμμάχους τα τοπικά συμβούλια και τις ζωντανές κινηματικές συλλογικότητες πολιτών, θα αποτρέπει τη διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά που λόγω εισοδήματος αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Θα παρέχουμε αμέριστη φροντίδα στους Ανθρώπους Τρίτης Ηλικίας. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» θα διατηρηθεί με κάθε μέσο και με ευαισθησία θα απλωθεί σε όσους συντοπίτες μας το έχουν ανάγκη. Αυτή η υπηρεσία υπονομεύτηκε και οδηγήθηκε στη διάλυση παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων που τη στελέχωναν και που αν και απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα συνέχισαν στην ουσία εθελοντικά να στηρίζουν τη λειτουργία της.
Θα αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τα Κ.ΑΠ.Η. του Δήμου μας με προγράμματα εκγύμνασης-Διαλέξεις ιατρικές και κοινωνικές-Προβολή ταινιών κ.ά.
Θα δημιουργήσουμε τις προσβάσεις και θα τοποθετήσουμε τον ανάλογο εξοπλισμό στις ακτές του δήμου μας δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να απολαύσουν τη θάλασσα του νησιού μας. Θα επιτηρούμε αυστηρά το Δημόσιο χώρο, ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σ’ αυτόν. Θα διευρύνουμε αυτή τη δυνατότητα με ελεύθερα πεζοδρόμια, νέες θέσεις πάρκινγκ.

Μέριμνα για τους Εξαρτημένους από τοξικές ουσίες:
Συνεργαζόμαστε με τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Καβάλας και το Γ. Ν. Καβάλας, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια απεξάρτησής τους και την κοινωνική τους επανένταξη.

Για τους νέους σχεδιάζουμε:
Δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου χώρου νεότητας για τη στήριξη της δημιουργικής έκφρασης των νέων.
Θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκλεγμένων εκπροσώπων των νέων στο δημοτικό συμβούλιο για ζητήματα που τους αφορούν.
Ετήσιο φεστιβάλ νεολαίας όπου θα αναδεικνύονται νεανικά καλλιτεχνικά σχήματα.
Για τους μαθητές που χρειάζονται πρόσθετη διδακτική στήριξη, με προτεραιότητα τις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου, αλλά αδυνατούν οικονομικά, θα έρθουμε σε επαφή  με τους διορισμένους και αδιόριστους καθηγητές και Δασκάλους, τους ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων του νησιού μας, ώστε να βρεθεί η καλύτερη εφικτή λύση.

Σύμπραξη όλων για τη δημιουργία Τόξου Αλληλεγγύης:
Μοχλός υλοποίησης μέρους της κοινωνικής μας πολιτικής είναι η δημιουργία του ΤΟΞΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
Η νέα Δημοτική Αρχή μας επιδιώκει να υπογράψει «πρωτόκολλο συνεργασίας» με: Την Αντιπεριφέρεια Καβάλας – Το Επιμελητήριο – Το Σύλλογο Επαγγελματιών Θάσου – Το Δικηγορικό Σύλλογο – Το Σύλλογο Ξενοδόχων Θάσου – Το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Θάσου – Τις Επιχειρήσεις που το επιθυμούν – Τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς – Τα Αθλητικά Σωματεία – Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους – Την Εκκλησία – Τα νέα εκλεγμένα Τοπικά Συμβούλια – Τους ενεργούς πολίτες.
Κάθε μήνα με έναν εκπρόσωπό του ο καθένας από τους παραπάνω φορείς συμμετέχει σε συνεδρίαση και εκεί σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε, υλοποιούμε και ελέγχουμε την πορεία του έργου μας το οποίο συνίσταται:
(α) Στην προσφορά υλικοτεχνικής υποδομής.
(β) Στη χρηματική συνεισφορά στο κοινό μας ταμείο.
(γ) Στην παροχή εθελοντικών υπηρεσιών.
Προτείνουμε στο τόξο Αλληλεγγύης να ανοίξουμε μέτωπο υπεράσπισης των συμπολιτών μας που κινδυνεύουν με κατάσχεση, όχι μόνο η πρώτη τους κατοικία, αλλά και η επιχειρηματική τους επένδυση λόγω της κρίσης.

Ακόμα και στις παρούσες συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης πόρων χρηματοδότησης, απαντάμε ότι κι έτσι ακόμα, είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τον κατήφορο.
Η δύναμή μας ήταν και θα είναι πάντα μέσα στην κοινωνία στην καθημερινότητα, στην επιβίωση. Εκεί και όχι απαραίτητα μόνο στις εκλογές, όπως οι άλλοι.

Δίνουμε την υπόσχεση ότι και με τη δική σας συμπαράσταση, σε αυτούς τους ακόμα πιο δύσκολους καιρούς που έρχονται, θα καταφέρουμε αυτό που σήμερα προβάλλει ως το σημαντικότερο. Κανείς συνδημότης μας να μη μείνει μόνος στην επερχόμενη δυστυχία που απειλεί όλους. Να γίνει ο δήμος μας μια εστία μέριμνας και αλληλεγγύης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s