ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑΣΟΥ

Παρουσίαση προγράμματος για ανάπτυξη, τουρισμό και περιβάλλον

1 σχόλιο

Η παρουσίαση του προγράμματος της παράταξης μας, Ανθρώπων Έργα, σχετικά με την Ανάπτυξη, τον Τουρισμό και το Περιβάλλον.

Την Κυριακή 6 Απριλίου στον χώρο του Ταρσανά της Σκάλας Ποταμιάς, παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για την ανάπτυξη, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Ο Νίκος Νικολούδης έκανε την εισαγωγή  και ακολούθησαν ο υποψήφιος δημαρχος Βασίλης Παπαφιλίππου με τον τομέα της ανάπτυξης, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπακωνσταντίνου με τον τομέα του τουρισμού και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Όλγα Βαγενά που παρουσίασε τον τομέα του περιβάλλοντος.
Της παρουσίασης των θεματικών ενοτήτων του προγράμματος ακολούθησαν ερωτήσεις από πλευράς του κοινού.

 Ανθρώπων Έργα Ποταμιά 7 Απριλίου

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το θέμα της ανάπτυξης έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση τόσο με τον τουρισμό όσο και με το περιβάλλον. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο τουρισμός από τη μια αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης αλλά και από την άλλη καμιά βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν αυτή δεν σέβεται πραγματικά το περιβάλλον.

Αναγκαστικά επίσης θα μιλήσουμε περισσότερο γενικά αφού η ανάπτυξη αποτελεί συνάρτηση πολλών πραγμάτων που έχουν αποτυπωθεί στο πρόγραμμά μας και τα οποία ήδη παρουσιάστηκαν ή θα παρουσιαστούν πιο εξειδικευμένα π.χ., Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική, Πολιτισμός κ.λ.π.

Επίσης θεωρούμε αναγκαίο να περιγράψουμε τις θέσεις μας μέσα από την αρνητική κριτική του περιεχομένου που έχει σήμερα ο όρος ανάπτυξη. Να διαφοροποιηθούμε στον τρόπο με τον οποίο εμείς την αντιλαμβανόμαστε.

Γιατί στη Θάσο όπως και σε άλλους ελληνικούς τόπους με πρόσχημα την ανάπτυξη το περιβάλλον βανδαλίστηκε στο βωμό μιας «οικονομικής ευμάρειας» που θα έφερνε η δήθεν αξιοποίηση του.

Καταπατήθηκε, παραχωρήθηκε και χαρίστηκε, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν το δημόσιο συμφέρον αφού κατασπαταλήθηκαν τεράστια ποσά χωρίς καμιά λογική ανταποδοτικότητας ενώ την ίδια στιγμή κέρδισαν κάποιοι λίγοι αλλά ζημιώθηκαν η κοινωνία και οι πολίτες.

Όμως τόσο το περιβάλλον γενικότερα όσο και αυτό που αποκαλούμε δημόσιος χώρος ειδικότερα, αποτελούν πάντα αλλά κυρίως σε συνθήκες κρίσης και κατάρρευσης της κοινωνίας και της οικονομίας την πιο ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της κοινωνίας σε ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Από την άποψη αυτή η βασικές θέσεις της παράταξης μας σχετικά με την ανάπτυξη δε είναι δυνατό να περιγραφούν παρά μόνο μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο που ορίζεται από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Κάθε αναπτυξιακή πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως έναν μη οικονομικά αποτιμώμενο «πόρο» αφού σε διαφορετική περίπτωση αυτό εμπορευματοποιείται με αποτέλεσμα την εξάντλησή του. Δεν πρέπει να περάσει η λογική ότι το περιβάλλον είναι ανεξάντλητη πλουτοπαραγωγική πηγή αλλά ο αναγκαίος χώρος που μόνο μέσα σε αυτόν ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δράσεις εκείνες που θα συμβάλλουν στην πρόοδό του.

Επίσης έχοντας ήδη ορίσει ως αναγκαία συνθήκη επιβίωσης της κοινωνίας το φυσικό περιβάλλον και τον αστικό δημόσιο χώρο προκύπτει ως αυτονόητη η απόρριψη κάθε λογικής που μεταφέρει αυτούς τους πόρους στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων με πρόσχημα την ανάπτυξη μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Άρα προϋπόθεση αναπτυξιακής πολιτικής με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας δεν πρόκειται να υπάρξει αν πρώτα δεν εξασφαλιστεί η θεσμική θωράκιση του δημοσίου χώρου ώστε να προστατεύεται αυτό από την εξάντλησή του αλλά και από την αρπακτική διάθεση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Και κοινωνική ανταποδοτικότητα σημαίνει έργα και ανάπτυξη που συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητά της, όπως είναι αυτά που θα συμβάλλουν στη μόρφωση στην υγεία στην άθληση στην αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου αλλά κυρίως στην ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών του.

Βασικός επίσης δείκτης κοινωνικής ανταποδοτικότητας ενός αναπτυξιακού προγράμματος δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έτσι περιγράφεται γενικά το περιεχόμενο της ανάπτυξης που προτείνουμε εμείς που δεν είναι άλλο από αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης που ορίζεται ως η δυναμική ισορροπία μεταξύ τριών πόλων , της οικονομικής αποτελεσματικότητας , της προστασίας του περιβάλλοντος, και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Βασίζεται στην κυριαρχία της αντίληψης της ανάκτησης του δημόσιου χαρακτήρα του αστικού περιβάλλοντος που σήμερα έχει σε μεγάλο μέρος του καταπατηθεί από τα μικροϊδιωτικά συμφέροντα εξαιτίας της ψηφοθηρικής λογικής διαφόρων δημοτικών αρχόντων.

Αλλά και στην προτεραιότητα όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και της κοινωνίας και όχι βέβαια των εργολάβων.

Δηλαδή ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Πιο συγκεκριμένα τα χρόνια που πέρασαν…
Είδαμε να βαφτίζεται ανάπτυξη η κατασκευή της μαρίνας του Λιμένα πολύ πριν ολοκληρωθεί το αποχετευτικό του οικισμού. Ένα έργο που όχι απλώς δεν ανέδειξε την ομορφιά του τόπου αλλά αντίθετα απέκοψε το κέντρο της πόλης από το θαλάσσιο μέτωπό της βασικό πλεονέκτημα ενός παραθαλάσσιου τόπου.

 Ανθρώπων Έργα Ποταμιά 7 Απριλίου

Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο λάθος σήμερα στα Λιμενάρια, παρά την καταγεγραμμένη αρνητική εμπειρία του Λιμένα. Και ενώ ακόμα μεγάλο μέρος του νησιού δεν διαθέτει σύστημα αποχέτευσης. Επίσης αναρωτιόμαστε αν υπήρξε μια σοβαρή μελέτη που να λαμβάνει υπόψη ποιοι επιλέγουν να επισκεφτούν και να χρησιμοποιήσουν μια μαρίνα και γιατί να έρθουν στη Θάσο αυτοί; Γιατί αν λάβουμε υπόψη μας τους προορισμούς που επιλέγουν σήμερα τα τουριστικά σκάφη τότε θα καταλάβουμε ότι αλλού θα πρέπει να επενδύσουμε στη Θάσο ώστε να ανταγωνιστούμε αυτούς τους προορισμούς . Αναφέρουμε ενδεικτικά τους Παξούς, το Φισκάρδο κλπ. Ελκύει τον ιδιοκτήτη του σκάφους όχι αποκλειστικά η ύπαρξη μαρίνας αλλά το φυσικό τοπίο (αυτό το διαθέτουμε προς το παρόν) και το κάλλος του οικισμού κάτι στο οποίο υστερούμε. Γιατί δεν μπορεί να αποτελεί σίγουρα ελκυστική θέα για να ελλιμενιστεί σκάφος στη μαρίνα Λιμεναρίων το καταρρέον παλατάκι, όταν στο Αιγαίο περισσεύουν οι παραδοσιακοί και διατηρητέοι οικισμοί. Από εκεί θα έπρεπε να αρχίσουμε αν θέλουμε σοβαρή ανάπτυξη. Από τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, από το νοικοκύρεμα του τόπου μας στον οποίο κυριαρχεί το χάος και η αυθαιρεσία. Ούτε βέβαια μπήκε κανείς στον κόπο να αποπειραθεί να συγκρίνει το όφελος και την ανταπόδοση που θα είχε μια υποτιθέμενη διοχέτευση των χρημάτων αυτών αντί στη μαρίνα στην ανάπλαση του μεταλλευτικού συγκροτήματος Λιμεναρίων. Υπάρχει τεράστια διεθνής εμπειρία εδώ σχετικά με τα οφέλη από την ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού. Ποιους εξυπηρετούν τελικά οι επιλογές που έγιναν; Σίγουρα όχι την κοινωνία και τους πολίτες του νησιού.

Και έρχεται να προστεθεί μια τελείως εξωφρενική διακήρυξη αυτή για κατασκευή αεροδρομίου στο νησί την ίδια στιγμή που είναι ολοφάνερη η αδυναμία να εξυπηρετηθεί απλώς με την ακτοπλοΐα το επιβατικό κοινό του νησιού. Δεν χρειάζεται να σας πούμε εμείς ποιος εξυπηρετείται από ένα τόσης μεγάλης κλίμακας έργο. Πάντως όχι το νησί. Δεν είναι δύσκολο επίσης κανείς να καταλάβει ότι η σπατάλη τεράστιων ποσών για ένα τέτοιο έργο από τη μια και η περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσει από την άλλη γύρω από το σημείο χωροθέτησης του δεν αντισταθμίζονται ούτε στο ελάχιστο από τα μηδαμινά οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει από την υποτιθέμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Μιλάμε για έργα αυτής της κλίμακας όταν δεν υπάρχουν επαρκείς σχολικές αίθουσες, αθλητικές εγκαταστάσεις, όταν καταρρέουν και χορταριάζουν μοναδικά μνημεία πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή όμως μπορούμε να βρούμε τους πόρους για να συνδεθεί το χωριό Μικρό Καζαβίτι με το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο φάρδους ίσου ή και μεγαλύτερου από το φάρδους του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού. Όταν ολόκληρα χωριά δε διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα, όταν μια σημαντική δημοτική παροχή όπως η βοήθεια στο σπίτι δε λειτουργεί λόγω έλλειψης πόρων βρέθηκαν πόροι να κατασκευαστεί αυτός ο δρόμος ο οποίος κατέρρευσε με τις πρώτες βροχές από τη πρώτη ακόμα χρονιά της κατασκευής του. Ποιος εξυπηρετήθηκε; Μάλλον όχι η κοινωνία ή οι πολίτες του νησιού.

Εξυπηρετήθηκαν πάνω κάτω οι λίγοι εκείνοι που επίσης πιέζουν για επέκταση σε χωροταξικά τα οποία απλώνουν ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα σχεδιασμό τα χωριά και επιτρέπουν οικοδόμηση σε περιοχές εκτός οικισμών αντίθετα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική. Κερδίζουν κάποιοι χάνουμε ως κοινωνία στο μέλλον.

Αυτά και άλλα πολλά που θα μπορούσαμε να τα απαριθμούμε για ώρες. Ήδη όμως από όσα αναφέραμε μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι αυτές οι μορφές ανάπτυξης μόνο εις βάρος της πραγματικής ανάπτυξης λειτουργούν.

Δυστυχώς στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών η αποτελεσματικότητα μιας δημοτικής είναι ανάλογη των κυβικών μέτρων τσιμέντου που αυτή θα εναποθέσει στους δημόσιους χώρους. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης

Τι ΔΕΝ γνωρίζουν όμως οι πολίτες;

Ότι σε αντίθεση με τη Θάσο ο σεβασμός της φυσικής κλίμακας και τα αυστηρά μέτρα προστασίας του δημόσιου χώρου ήταν όπου λειτούργησαν με συνέπεια υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης αφού βελτίωσαν την ποιότητα του τουρισμού και δεν επέτρεψαν φαινόμενα κορεσμού.

Είναι καιρός να πούμε την αλήθεια που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι από τέτοιας κλίμακας έργα κερδίζουν οι εργολάβοι και όσοι συμβάλλουν στον προγραμματισμό τους και στην ανάθεση τους σε ημετέρους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Προτείνουμε λοιπόν να αποδομήσουμε το σύστημα που έχουμε φτιάξει και μας έχει φέρει προ του αδιεξόδου, να ορίσουμε εκ νέου το αξιακό μας σύστημα, τις έννοιες όλες, όπως την ανάπτυξη ή την κατανάλωση και να πορευτούμε πιο κοντά στους νόμους με τους οποίους είμαστε φτιαγμένοι, να δρούμε με όσο το δυνατό μικρότερης κλίμακας επεμβάσεις πάνω στη Γη.

Πιο συγκεκριμένα:

Να ξεκινήσουμε από τις ιδιαιτερότητες, τις μοναδικότητες και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι άλλων τόπων. Που είναι το φυσικό περιβάλλον, τα πολιτισμικά μνημεία, η ελαιοκαλλιέργεια, η μελισσοκομία, η αλιεία, ο ορυκτός πλούτος όπως τα μάρμαρα, ο τουρισμός. Πάνω σε αυτά να επενδύσουμε αφού όμως προηγουμένως

Να ολοκληρώσουμε το χωροταξικό σχεδιασμό του Δήμου βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάλυσης της σημερινής κατάστασης, σε ανοικτή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες κι όχι με γνώμονα τη δημιουργία υπεραξιών σε γη προς όφελος ημετέρων.

Να θωρακίσουμε θεσμικά το δημόσιο χώρο και να θέσουμε την αειφορία ως αυστηρό προαπαιτούμενο οποιασδήποτε αναπτυξιακής απόπειρας.

Θα πρέπει επίσης να τολμήσουμε να ομολογήσουμε τη μέχρι σήμερα ανεπάρκειά μας. Το ότι κανένας μα κανένας και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έβαλε μπροστά ένα αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στον σεβασμό και την ανάδειξη της αποκλειστικότητας σε διάφορους τομείς που διαθέτει το νησί.

Απεναντίας, πολλοί, από τους πολίτες μέχρι την ίδια τη Διοίκηση του νησιού αλλά και μέχρι τους δημοσιογράφους που διαμορφώνουν συχνά την κοινή γνώμη , το μόνο που έκαναν είναι να καλωσορίζουν δουλικά κάθε επίδοξο επενδυτή που έρχεται στην ουσία να μαγαρίσει το νησί μας και να εκπορνεύσει τους πόρους του και τα πλούτη του.

Την ίδια στιγμή αποκαλούνται μηδενιστές και τροχοπέδη στην ανάπτυξη όσοι άνθρωποι σκέφτονται με γνώμονα τον σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του τόπου και προτείνουν στόχους μακροπρόθεσμους και ήπιους, εναλλακτικούς και ποιοτικούς.

Οι υπόλοιποι αλαζόνες και χωρίς ουσιαστική παιδεία δεν νιώθουν την τιποτένια ύπαρξη του ανθρώπου αλλά νομίζουν τους εαυτούς τους κυρίαρχους του σύμπαντος, το οποίο τελειώνει μαζί τους και παύει να υπάρχει μετά από αυτούς. Γι αυτό σκέφτονται και πράττουν έτσι.

Αν υπάρχει κάτι διαφορετικό που πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτό είναι να πάψουμε να ξεπουλάμε τα μοναδικά χώματά μας στον κάθε τυχαίο δήθεν επενδυτή, να καλέσουμε ανθρώπους με γνώση επί των ειδικών θεμάτων του τόπου μας και να εκπονήσουμε ένα σχέδιο δράσης και μακροπρόθεσμης επένδυσης. Προοπτικές υγιούς ανάπτυξης υπάρχουν πάρα πολλές, κάποιες από τις οποίες μπορούν να έχουν και άμεση απόδοση κερδών. Αν θέλουμε να αφήσουμε κάτι σημαντικό πίσω σας και να μην αναφέρονται σε μας αρνητικά οι επόμενοι κάτοικοι αυτού του τόπου.

 Ανθρώπων Έργα Ποταμιά 7 Απριλίου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας. Πρωταρχική προσπάθεια κάθε δημοτικής αρχής αποτελεί η προστασία και σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος με κύριο άξονα ανάπτυξης την ποιότητα της ζωής των πολιτών .Μια προσπάθεια με σκοπό την βελτίωση, την διατήρηση και την εξυγίανση του περιβάλλοντος χρειάζεται πάνω από όλα την ενημέρωση και συμμετοχή όλων των πολιτών του νησιού και ο Δήμος πρέπει να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας περιβαλλοντολογικής συμπεριφοράς.

Στην προσπάθειά του αυτή ο δήμος δεσμεύεται ότι θα κινηθεί πάνω στην κατεύθυνση αυτή και σημαντική μπορεί να είναι η εμπειρία αλλά και η έμπρακτη συνεργασία με την Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου, που οι θέσεις της άλλωστε αποτέλεσαν τη βάση για το πρόγραμμά μας στον τομέα του περιβάλλοντος και για το οποίο τους ευχαριστούμε.

Δεν είναι καθόλου άκαιρο να αναφερόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος, όταν η πλειοψηφία του λαού μας δοκιμάζεται από οικονομική κρίση. Το περιβάλλον έχει άμεση και έμμεση οικονομική άξια για το νησί μας. Η έμμεση έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και την σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, καθώς και την διατήρηση ιστορικής μνήμης του τόπου μας. Η άμεση έχει να κάνει με τις οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν γύρω από δραστηριότητες όπως η σωστή διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων, υδάτινων πόρων, δασικές εργασίες, εναλλακτικός τουρισμός ενώ και μέσα από την προβολή του φυσικού κάλους του νησιού υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να αποφέρουν δημοτικά κέρδη και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Απορρίμματα

Κάδοι που ξεχειλίζουν από σκουπίδια, που δεν έχουν απολυμανθεί ποτέ, τα ρέματα γεμάτα με μπάζα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα και πλαστικά σκορπισμένα παντού, πεθαμένα ζώα δίπλα στους δρόμους, παλιοσίδερα στις παραλίες…. Αυτή είναι η εικόνα που καλωσορίζει τους επισκέπτες μας .Αυτή είναι σε όλους μας γνωστή πραγματικότητα που έχει γίνει καθημερινότητά μας. Βρισκόμαστε σε αμηχανία όταν μας ρωτάνε οι τουρίστες πού είναι οι κάδοι ανακύκλωσης?… Και εμείς αναρωτιόμαστε τί έκαναν οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές? Γιατί δεν υλοποιηθήκαν τόσα ευρωπαϊκά προγράμματα? Γιατί δεν απορροφήθηκαν τόσα κονδύλια? Γιατί πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη? Μέχρι πότε Θα είμαστε απλοί παρατηρητές?

Η Δημοτική παράταξη Ανθρώπων Έργα προτείνει:

Σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας του μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που εφαρμόζεται σήμερα. Δηλαδή υπολογισμού του κόστους απόθεσης στον ΧΥΤΑ Καβάλας (κόστος ναύλων μεταφοράς, λειτουργικού κόστους, κ.τ.λ.). Σε περίπτωση αναντιστοιχίας ο Δήμος προτίθεται να λάβει μέτρα ,ώστε να καταστεί εφαρμόσιμο και βιώσιμο το μοντέλο αυτό.

Προώθηση της ανακύκλωσης συνολικά σε όλο το νησί, για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο και πλαστικές συσκευασίες υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων ανακύκλωσης που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το πρόβλημα της διαχειρίσεις των απορριμμάτων να μην αποτελέσει εργολαβία που μετά την λήξη της θα ξεχαστούν όλα και θα γυρίσουμε στα ίδια προβλήματα, αλλά να αποτελέσει απαρχή μιας εκστρατείας με συνέχεια και με συστράτευση φορέων, σχολείων, τοπικής κοινωνίας κ.λ.π.

Άμεση χωροθέτηση μπαζότοπων σε αδρανή και βιοαποικοδομήσιμα για την αποτροπή της υποβάθμισης των ρεμάτων και των παραλιών του νησιού με σκουπίδια. Προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης , παράλληλα δημιουργία κεντρικού σταθμού κομποστοποίησης από τον Δήμο (κλαδέματα ,φύκια κ.α.)

Συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς διαχείρισης απορριμμάτων για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών (ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, τηγανέλαια)

Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ανακύκλωσης ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει από την ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. την δημιουργία κέντρου διαλογής (Κ.Δ.Α.Υ.) πάνω στο νησί. Για την συγκέντρωση των υλικών μπορούν να δημιουργηθούν «πράσινα σημεία» σε κάθε οικισμό.

Στις περιοχές ιδιαίτερου κάλους σε παραλίες, στα πάρκα , στα δάση αλά και στα σημεία που υπάρχει τουριστική κίνηση, κυρίως μέσα σε οικισμούς να τοποθετηθούν ειδικές κατασκευές που θα εμποδίζουν την ορατότητα των κάδων απορριμμάτων.

Εφαρμογή της νομοθεσίας. Αυστηρή επιτήρηση του περιβάλλοντος και επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώνει για να αναπτυχτεί το αίσθημα δικαίου και σεβασμού προς το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας.

Λύματα

Με δεδομένη την υποβάθμιση των υπογείων υδάτων από την αυθαίρετη απόρριψη των λυμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι απαραίτητη η άμεση προώθηση της ολοκλήρωσης των βιολογικών καθαρισμών και δημιουργίας νέων εκεί που δεν υπάρχουν, με παράλληλη εκμετάλλευση των εκροών για άρδευση.

Νερό

Συνολική διαχείριση του υδάτινου πλούτου του νησιού.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία σοβαρή προσπάθεια σωστής διαχείρισης του υδάτινου πλούτου στο νησί. Για ψηφοθηρικούς λόγους παραβλέπεται η αυθαίρετη χρήση των αποθεμάτων νερού με συνέπιες όχι μόνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καταστροφή του οικοσυστήματος, αλλά και την απώλεια σοβαρών εσόδων του δήμου.

Έλεγχος των γεωτρήσεων και διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

Δημιουργία μικρών φραγμάτων για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Προστασία των περιοχών που αποτελούν ταμιευτήρες νερού στο νησί και των πηγών.

Λατομεία

Καθορισμός λατομικών ζωνών και ουσιαστικός έλεγχος των λατομείων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Να γίνεται αποκατάσταση, όπως προβλέπουν οι άδειες και οι περιβαλλοντικές μελέτες και αυτό να αποτελεί προϋπόθεση στην έγκριση νέων αδειών.

Δημιουργία Λατομικού Παρατηρητηρίου με συμμετοχή του Δήμου, πολιτών και φορέων. Έλεγχος όλων των φακέλων των λατομικών επιχειρήσεων, όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων ,την συμμόρφωση ως προς τους όρους παραχώρησης , τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του Δήμου κλπ. Το Λατομικό Παρατηρητήριο να έχει θεσμικά συμβουλευτικό ρόλο στην αδειοδότηση, επέκταση και συζήτηση υποθέσεων των λατομικών επιχειρήσεων.

Καθορισμό περιοχών με ευαίσθητα στοιχεία (περιοχές αισθητικών δασών, κορυφές, ζώνες προστασίας πηγών υδροληψίας κλπ), στις οποίες να μην επιτρέπεται λατομική δραστηριότητα.

Οικιστική πολιτική

Να διασαφηνιστεί η έννοια της χωρητικότητας όσον αφορά την δυνατότητα επέκτασης των ορίων υφισταμένων οικισμών. Οι πρόσφατες επεκτάσεις παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό αδόμητες και ενδεχομένως νέες επεκτάσεις δε θα έχουν ως αποδέκτη οικιστικές ανάγκες των κατοίκων αλλά εμπορευματοποίηση της γης .Να καθοριστούν ζώνες οικιστικού ελέγχου και να περιορισθεί η εκτός οικισμού δόμηση

Μακροπρόθεσμα η ανεξέλεγκτη δόμηση θα οδηγήσει σε φαινόμενα όπως αυτά της Μυκόνου ή της Σαντορίνης. Να δοθεί προσοχή σε φαινόμενα που εκκρεμούν (Δασύλλιο Πρίνου) ώστε οι όροι πολεοδόμησης να είναι αυτοί της δεύτερης κατοικίας όπως είναι πραγματικότητα δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος- πεζόδρομος περιμετρικά σε όλο το νησί, για την ασφαλή μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων. Ειδικοί χώροι στάθμευσης για ποδήλατα σε πεζόδρομους και σε όλα τα σχολεία .Πεζοδρόμια και όλοι δημόσιοι χώροι χωρίς εμπόδια για την εύκολη χρήση των ΑΜΕΑ. Αποκλεισμός των μηχανοκίνητων οχημάτων από πεζοδρόμια και πεζόδρομους με κολωνάκια και αστυνόμευση.

Βιοτεχνικά πάρκα

Να καθοριστούν οι θέσεις τους ,όχι με βάση την υφισταμένη τυχαία εγκατάσταση, αλλά με λειτουργικά, εδαφοτεχνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια .Σήμερα η πρακτική είναι να εγκαθίστανται πάνω σε κεντρικούς οδικούς άξονες η και μέσα σε οικισμούς και επηρεάζουν την πρώτη εικόνα των επισκεπτών.

Προστασία πρωτογενούς παραγωγής

Να καθορισθούν ζώνες υψηλής παραγωγικότητας ελαιώνων ώστε να προστατευθεί η πρωτογενής παραγωγή.

Ελαιοτριβεία

Να γίνει αναδιαμόρφωση του συστήματος των τοπικών συνεταιρισμών, να δημιουργηθεί κοινός φορέας μάρκετινγκ, ενιαίο brand name, και να χωροθετηθούν 3-4 ελαιοτριβεία εκτός οικισμών με διφασική λειτουργία ώστε να εκλείψει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης των υπολειμμάτων της επεξεργασίας και τα υπολείμματα να κομποστοποιούνται.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Με δεδομένη την οικονομική κρίση , την μόλυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα, επιβάλλεται η δημοτική αρχή να εφαρμόσει συνολική ενεργειακή πολιτική που σέβεται το περιβάλλον με μείωση της σπατάλης σε όλους τους δημόσιους χώρους και στα κτήρια.

Σε όλες τις νέες κατασκευές να γίνεται βιοκλιματικός σχεδιασμός και εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και φωτισμό. Πιλοτικά μπορούν να ξεκινήσουν αυτά τα μέτρα να εφαρμόζονται σε σχολικά κτίρια, καθώς και στο νέο δημαρχιακό κτήριο όταν προχωρήσει η κατασκευή του.

Πυροπροστασία -Δασοπροστασία

Πάγιο αίτημα των κατοίκων αποτελεί η ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στη νότια Θάσο, πράγμα απολύτως αναγκαίο αν λάβουμε υπ όψιν την σπουδαιότητα της άμεσης επέμβασης σε μια πυρκαγιά αστική η δασική .Οι αποστάσεις και το ανάγλυφο του νησιού απαιτούν την μόνιμη παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων στη νότια πλευρά , από όπου είναι δυνατή η πρόσβαση στη μεγαλύτερη επιφάνια του ορεινού όγκου του νησιού.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται η βελτίωση των κεντρικών οδικών αξόνων που οδηγούν στο εσωτερικό του νησιού και ο πλευρικός καθαρισμός τους σε αρκετό πλάτος ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού , σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών έχει η Πολιτική Προστασία του Δήμου .Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η συνεχής λειτουργία της από ανθρώπους, που αποδεδειγμένα αγαπούν αυτό το λειτούργημα , πέρα από μικροκομματικά οφέλη.

Η μοναδική χλωρίδα του νησιού , με ορισμένα είδη να αποτελούν μνημεία φύσης , απαιτεί ειδική μέριμνα όπως και χαρακτηρισμένες περιοχές natura. Η σωστή προστασία τους αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το παρών και το μέλλων του νησιού μας.

Για όλα αυτά που αναφερθήκαμε είναι απαραίτητο να οργανωθεί στον Δήμο περιβαλλοντολογικό γραφείο επανδρωμένο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Με τα πιο πάνω δεν κλείνει ο μακρύς κατάλογος των περιβαλλοντικών θεμάτων του νησιού μας. Η λύση τους είναι κοινή ευθύνη όλων μας απέναντι στο κοινό μας σπίτι-το περιβάλλον και ιδιαίτερα εκείνων που θα κληθούν να διαχειρισθούν τις τύχες του νησιού μας.

 Ανθρώπων Έργα Ποταμιά 7 Απριλίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Τουρισμός θεωρείται από πολλούς απλώς μια δραστηριότητα συνδεδεμένη αποκλειστικά και μόνο με την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου. Παραβλέπουν δυστυχώς ότι δεν αποτελεί απλώς τον πιο παραγωγικό τομέα της οικονομίας, όπως και στο νησί μας, αλλά συμβάλλει επιπλέον στην αλληλεπίδραση, στην κοινωνικοποίηση, επηρεάζει τις κοινωνικές στάσεις, τα ήθη και τις συμπεριφορές και τελικά διαμορφώνει, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο τις οικονομικές παραμέτρους μιας κοινωνίας αλλά το σύνολο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής και διαβίωσης. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον τουρισμό όχι απλώς ως μια κερδοφόρα δραστηριότητα αλλά ως ένα από τα πλέον δυναμικά κοινωνικά φαινόμενα, με λίγα λόγια να τον αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα.

Μια προοδευτική δημοτική κίνηση είναι αναγκαίο λοιπόν οικοδομήσει μια τουριστική πολιτική που θα προσπαθεί να παρακάμψει τους παράγοντες στρέβλωσης της πραγματικής έννοιας του τουρισμού όπως τον ορίσαμε παραπάνω. Οφείλει επίσης να κινηθεί συγκροτημένα στη βάση ενός πραγματικά προοδευτικού πολιτικού-ιδεολογικού πλαισίου που θα αφορά τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη γενικότερα.

Συγκεκριμένα απαιτείται απόρριψη πολιτικών που στο όνομα της μεγιστοποίησης του κέρδους όχι μόνο μετατρέπουν τον τουρίστα σε μαζικό καταναλωτή απρόσωπων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών (κατά κανόνα, χαμηλής ποιότητας), αλλά και αντιστρατεύονται κάθε έννοια αειφορίας, αφήνοντας πίσω τους κορεσμένα και ανεπανόρθωτα κατεστραμμένα φυσικά και ανθρωπογενή τοπία. Η λογική αυτή φαίνεται ότι καθορίζει τις μέχρι τώρα πολιτικές γύρω από τον τουρισμό και στην περίπτωση του Δήμου Θάσου και εκ των πραγμάτων υπονομεύει ακόμα και τις όποιες θετικές δράσεις ατομικές η οργανωμένες έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει. Οι όποιες προσπάθειες αναληφθούν στο εξής είναι αναγκαίο να διέπονται από μα ριζικά διαφορετική σε σχέση με τη μέχρι σήμερα φιλοσοφία.

Τι πρέπει να αλλάξει λοιπόν;

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα προαναφέρθηκαν οι πολιτικές ανάπτυξης του τουρισμού στο νησί μας είναι ξεπερασμένες αφού εδράζονται στην προσπάθεια για εντατικότερη τουριστική εκμετάλλευση, που μεταφράζεται σε περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις και περισσότερες τουριστικές αφίξεις, επίτευξη δηλαδή μόνο ποσοτικών στόχων και καθόλου βέβαια ποιοτικών. Απόδειξη της λανθασμένης αυτής πολιτικής είναι ότι η αποτελεσματικότητά της δεν είναι ευθέως ανάλογη με την αύξηση του τουριστικού εισοδήματος, αλλά αντίθετα όπως και σε όλη στη χώρα παρατηρείται το φαινόμενο, περισσότερες αφίξεις – μειωμένα έσοδα (αυτό αποδεικνύουν στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό:

Με βάση το γεγονός ότι, διεθνώς πλέον οι επισκέπτες αρχίζουν να παρουσιάζουν ολοένα και μία μεγαλύτερη μεταστροφή και από απλούς καταναλωτές προϊόντων να μεταβάλλονται σε «εξερευνητές» εμπειριών, ο επανασχεδιασμός της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος είναι απαραίτητος. Χρειάζεται να στοχεύσει σε αυτή καθ’ αυτή την εξατομίκευση της τουριστικής εμπειρίας. Να περιλαμβάνει εναλλακτικές, ήπιες μορφές τουριστικής δραστηριότητας, που θα στηρίζονται στη σύνθεση, τη δημιουργία και την προσφορά εμπειριών με ιδιαίτερα ποιοτικά και επαρκώς διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, με βάση τις προσωπικές ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των τουριστών – επισκεπτών (Individual tourism), κάτι που απέχει δραματικά από τη λογική του μαζικού τουρισμού και του all inclusive. Προς την κατεύθυνση αυτή , η Θάσος έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για την ανασύνθεση του προϊόντος με όρους ανάπτυξης θεματικών εμπειριών, δεδομένου ότι οι φυσικοί, πολιτισμικοί και ιστορικοί της πόροι είναι, από αυτή την άποψη, πραγματικά ανεξάντλητοι.

Αρχαιολογικά μνημεία όλων των περιόδων ιστορίας αλλά και προϊστορίας. Σημαντικότατα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας

Φυσικό περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη δραστηριοτήτων τόσο στις παραθαλάσσιες περιοχές όσο και στον μοναδικό ορεινό όγκο. Δυνατότητες πολιτισμικού και θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και πάρα πολλά άλλα

Ο όποιος όμως επανασχεδιασμός της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος έχει ως προαπαιτούμενα μια σειρά από κρίσιμα σημεία όπου ο δήμος καλείται να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο.

Με παρότρυνση, αρωγή και παροχή “τεχνογνωσίας” από την πλευρά του Δήμου η τοπική κοινωνία και η μεσαία και μικρή τουριστική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτές οφείλουν να αναπτύξουν μία συνεργατική, συμμετοχική «εταιρική» κουλτούρα, με έντονα κοινωνικά ανταποδοτικά, χαρακτηριστικά, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή, επιχειρηματική αντίληψη της δημιουργίας και συντήρησης μηχανισμών συσσώρευσης υπερκερδών.

 Ανθρώπων Έργα Ποταμιά 7 Απριλίου

Εξίσου δυναμικά θα πρέπει να στραφεί ο Δήμος στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και στους ίδιους στους δημότες. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά προγράμματα στα Μουσεία για μικρά παιδιά, εντατικές δωρεάν ξεναγήσεις για τους δημότες όλων των τοπικών διαμερισμάτων μέσω ειδικού προγράμματος, καθώς και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για μουσικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, με στόχο την καλλιέργεια μιας βιωματικής σχέσης και δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτών με την πολιτιστική κληρονομιά και τον μνημειακό πλούτο του νησιού. Προηγείται η γνώση και ο σεβασμός των ίδιων των δημοτών για τα μνημεία του τόπου τους της τουριστικής αξιοποίησης και ανάδειξης τους.

Όσον αφορά πιο πρακτικά ζητήματα οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν θα πρέπει να στοχεύουν στα παρακάτω:

Περιορισμός της εξάρτησης της τουριστικής αγοράς από τους διεθνείς tour operators και τους όρους που αυτοί επιβάλλουν επιδιώκοντας να προωθήσουν τα τουριστικά τους πακέτα σε εξαιρετικά χαμηλά κόστη.

Επαναπροσανατολισμός της τουριστικής αγοράς της χώρας πέρα από τις παραδοσιακές αγορές (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ )

Αναβάθμιση των θαλάσσιων και χερσαίων συγκοινωνιών.

Αναβάθμιση λιμενικών υποδομών, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής φιλοξενία μικρών και μεσαίων σκαφών.

Απόρριψη φαραωνικών έργων π.χ μαρίνες.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι επιδιωκόμενος στόχος, όπως έχει περιγραφεί, είναι σκόπιμο να εξυπηρετείται όχι μόνο από τις ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον τουριστικές υποδομές, αλλά και από αντίστοιχες μικρές, συμπληρωματικές, επιχειρηματικές ή γεωργικές, δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στη ολοκληρωμένη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Η ήπια ανάπτυξη και στήριξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο τουρισμός σαββατοκύριακων και περιόδων εκτός καλοκαιριού αλλά και ο αγροτουρισμός, καθώς και των υποδομών και δραστηριοτήτων που τις πλαισιώνουν, αποτελεί τη μόνη εφικτή στρατηγική επιλογή, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή αλλαγή του ξεπερασμένου μοντέλου του μαζικού χαρακτήρα που χαρακτηρίζει τη σημερινή τουριστική προσφορά.

Πρέπει επίσης να επαναδιατυπωθεί η στρατηγική προβολής. Αυτή μέχρι τώρα στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο πάνω σε στερεότυπα που εδώ και πολλά χρόνια έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους με καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες και τους τόπους που στήριξαν την προβολή του τουριστικού τους προϊόντος σε αυτά. Μιλάμε για τα 2s (sun and sea ) με προσθήκη του g (green) για την περίπτωση της Θάσου. Απόδειξη για την λανθασμένη αυτή προβολή οι καλύτερες επιδόσεις και οι υψηλότεροι δείκτες ποιότητας τουρισμού άλλων τόπων που δε διαθέτουν τη φυσική ομορφιά της Θάσου.

Άλλο διαφημιστική τακτική και άλλο η παραδοχή της αλήθειας. Να δούμε την πραγματικότητα που στη μέχρι τώρα προβολή του νησιού αποκρύπτουμε συστηματικά, πριν να είναι αργά. Αναφέραμε παραπάνω ότι η τουριστική στρατηγική βασίζεται στην προβολή της φυσικής ομορφιάς του νησιού. Ανάγκη να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Όχι μόνο αυτή η φυσική ομορφιά βιάζεται συστηματικά αλλά στη Θάσο υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα που είναι η υποβάθμιση του ανθρωπογενούς της περιβάλλοντος (αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας κυρίως). Υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά Ελλάδας αλλά και Μεσογείου γενικότερα στη γραφικότητα και στην ποιότητα του δομημένου χώρου. Η αντίθεση ανάμεσα στην ομορφιά του τοπίου και την αρχιτεκτονική και πολεοδομική εικόνα είναι τεράστια. Από αυτή την πραγματικότητα προκύπτει η επόμενη συντεταγμένη της τουριστικής πολιτικής που προτείνουμε:

Την αυστηρή προστασία των διατηρητέων οικισμών και των όλων των μνημείων ανώνυμης ή επώνυμης αρχιτεκτονικής καθώς και η ανάδειξή τους έτσι ώστε να αποκτήσει η Θάσος όσο είναι δυνατό ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στίγμα. Υπάρχει τεράστιο αναξιοποίητο κτιριακό δυναμικό π.χ. στα Λιμενάρια ή ακόμα και στο κέντρο του Λιμένα.

Την ένταξη αρχαιολογικών μνημείων και χώρων στον αστικό ιστό των χωριών, με χαρακτηριστική την περίπτωση της πρωτεύουσας του νησιού όπου ο εξαιρετικός περίπατος των αρχαίων τειχών αλλά και άλλα μνημεία βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής και της κίνησης του σύγχρονου οικισμού .

Το συγκριτικό αυτό μειονέκτημα της Θάσου (η έλλειψη δηλαδή αρχιτεκτονικού στίγματος) θα πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς με το φυσικό περιβάλλον αφού αυτό αποτελεί το μοναδικό και πολύτιμο πλεονέκτημα του νησιού. Η προστασία αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανακοπή του ρεύματος της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης που φορτώνει με τουριστικές κατασκευές κάθε σπιθαμή γης σε βουνό και θάλασσα ενώ δε θα πρέπει να μας διαφεύγει το ζήτημα της συνολικής αναθεώρησης της πολιτικής της καθαριότητας εφόσον η υπάρχουσα κατάσταση τραυματίζει ανεπανόρθωτα την εικόνα του νησιού.

Στα παραπάνω εντάσσεται και ο προγραμματισμός σχετικά με την ορθή χρήση των ακτών και γενικότερα των κοινόχρηστων χώρων του νησιού με σαφή προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση του ανθρώπου χρήστη, εξασφαλίζοντας την διάσωση των επισκεπτών από την αδηφάγο εκμετάλλευση ορισμένων επιχειρηματιών οι οποίοι προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο και στην χώρα

Οι αυστηροί περιορισμοί εκλαμβάνονται συχνά από τις τοπικές κοινωνίες ως να αντιστρατεύονται το ιδιωτικό συμφέρον των επιχειρηματιών. Αυτό μπορεί να διορθωθεί δείχνοντας πόσο αποτελεσματικότερες είναι οι ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού με προτεραιότητα και κατεύθυνση σε ήπιες μορφές ανάπτυξης. Απαιτούν επένδυση μικρότερων και γρήγορα αποσβέσιμων κεφαλαίων. Σε αυτές δε η Θάσος διαθέτει υψηλό απόθεμα τουριστικών πόρων. Πάνω σε αυτό υπάρχει τεράστια διεθνής αλλά και ελληνική εμπειρία.

Τέλος όσον αφορά πρακτικότερα ζητήματα στον τομέα της προβολής.

Με πρωτοβουλία του δήμου θα πρέπει να βρεθούν επιτέλους στο ίδιο τραπέζι εταίροι και φορείς του νησιού για να σχεδιάσουν μια κοινή στρατηγική προβολής και μάρκετιγκ της Θάσου. Μπορεί να συμφωνηθεί ακόμα και η καθιέρωση ενός κοινού σήματος προβολής της Θάσου συνοδευόμενου από ένα μότο που αντιπροσωπεύει τη φυσιογνωμία του νησιού. Αυτό η εμπειρία έδειξε ότι βοήθησε πάρα πολύ στην τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης πρόσφατα. Ιδίως όταν συνοδεύεται από δημοσιεύματα στον τύπο και τα μέσα με αναφορές στη νέα δημοτική αντίληψη και προσέγγιση, αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος και που δεν έχουν να κάνουν τόσο με κοινότυπες αναφορές σε ήλιο και θάλασσα, αλλά προβάλλουν χαρακτηριστικά της κοινωνικού περιβάλλοντος του νησιού, όπως τρόπο ζωής, πολυπολυτισμικότητα, τοπικό ταμπεραμέντο κλπ.

Τεράστια είναι και η σημασία της άμεσης πληροφόρησης των επισκεπτών του νησιού. Η τοποθέτηση περιπτέρων πληροφόρησης στις πλατείες αλλά κυρίως στα λιμάνια και η εκπόνηση και έκδοση Χάρτη των Μνημείων, με όλες τις ιστορικές, πολιτιστικές φυσιολατρικές διαδρομές στο νησί κρίνεται απαραίτητη.

Τελειώνοντας θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναφέρουμε ότι σαν Δημοτική Κίνηση κατανοούμε τους κινδύνους της μετατροπής της τουριστικής οικονομίας σε μονοκαλλιέργεια. Δυστυχώς ο τουρισμός εξελίσσεται και τη Θάσο σε κύρια, εάν όχι μοναδική, πηγή εισοδήματος, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ολοκληρωτική μεταβολή και αλλοίωση του τοπικού περιβαλλοντικού και παραγωγικού ιστού, στην αλλοτρίωση του χαρακτήρα του τοπικού πληθυσμού και των ιδιαίτερων πολιτισμικών του χαρακτηριστικών, στον περιορισμό της αγροτικής δραστηριότητας καθιστώντας το νησί και τον πληθυσμό του ελάχιστα αυτάρκη και ευάλωτο σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.

Advertisements

One thought on “Παρουσίαση προγράμματος για ανάπτυξη, τουρισμό και περιβάλλον

  1. Παράθεμα: Παρουσίαση προγράμματος της παράταξης “Ανθρώπων Έργα” | ENA CHANNEL

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s